Jak vaříme v Maďarsku aneb maďarská kuchařka z první ruky...

11.10.2016

Klademe otázku, co připravit za jídlo, které se dá konzumovat teplé, s přílohou, nebo i bez, třeba i studené? Nabízím jídlo, které všem požadavkům vyhovuje a přitom je vydatné a velice chutné. Příprava nepotřebuje hodně času, stačí věnovat tomuto jídlu tak 20 minut za předpokladu, že jsme si pořídili vysoce kvalitní, očištěná kachní prsíčka. 4 kusy by měly stačit pro 3-4 osoby.
První krok: kachní prsíčka opláchneme, prohlédneme ev. očistíme od zbytku peří. Necháme okapat, osušíme. Kůži na prsíčkách mřížkovitě nařízneme ostrým nožem, potom maso pečlivě, ze všech stran posolíme a necháme hodinku odpočinout.

Druhý krok: prsíčka vložím kůží dolů do pár lžic rozpáleného oleje. Nechám, aby se trochu propekla, stále je kontroluji - opatrně pohybuji kastrolem, aby se ani náhodou nepřipálila.

Třetí krok: když se kachní prsíčka z jedné strany propekla do zlatova a mřížkový vzor na kůži se razantně ukáže, prsíčka otočíme na druhou stranu, přikryjeme pokličkou, přidáme pár kapek vody a dusíme.

Čtvrtý krok: po uplynutí 10 minut posypeme prsíčka z jedné strany na jemno nakrájeným česnekem. Počítejte na každé prsíčko 2 stroužky česneku. Kachní prsíčka po dalších 20 minutách budete mít hotová.

Pátý krok: prakticky po 50-55 minutách je vše hotové. Dozlatova propečená prsíčka můžete opatrně vyndat a servírovat, nebo třeba nechat vychladnout.

Přejí dobou chuť!
István Veres